Volg ons op Facebook

Watersportstad Weesp

Weesp, een prachtig historisch en waterrijk stadje en gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Holland met ruim 18.000 inwoners. Gelegen tussen Amsterdam en Hilversum en omringd door historische steden als Muiden, Ankeveen en Loosdrecht.

Wie op een mooie zomerdag Weesp bezoekt, zal op zijn minst één keer voor een van de bruggen moeten wachten. De waterwegen die de stad doorsnijden vormen een belangrijke verbinding tussen de Vecht, het Amsterdam-Rijnkanaal en de Weespertrekvaart. Schepen en bootjes op weg naar Muiden, het IJsselmeer, richting Loosdrecht of het zuiden ontmoeten elkaar hier.

Sloepennetwerk Gooi & Vechtstreek

Weesp maakt onderdeel uit van het sloepennetwerk Gooi & Vechtstreek. Dit netwerk verbindt De Vecht met de Vinkeveense en Loosdrechtse Plassen. Zo ontstaat een afwisselend vaarwaternetwerk die de mogelijkheid biedt voor prachtige tochten over de rivier naar uitgestrekte plassen en knusse kleine wateren. Onderweg is het genieten van de vele historische bezienswaardigheden tot heerlijk shoppen in de dorps- en stadskernen, galeriebezoeken en de horeca met terrasjes aan het water. Weesp vervult een belangrijke rol in het netwerk. Niet alleen door boten een (veilige) haven te bieden, maar ook omdat er veel te beleven is.

Vecht bij Weesp - André Verheul de Zwaantjesbrug in Weesp - André Verheul
Historische watersportstad Weesp

Het historische waterrijke centrum van Weesp is een stop in de Kom waard. Je vindt er een hotel en diverse restaurants, cafés en winkels. Hier zijn de vele terrassen waar je kunt genieten van het prachtige uitzicht op het water. Een rondje door het centrum brengt je naar Nelis, de ijssalon met het beste ijs volgens Nelis’ geheime recept. Karakter koffie en thee is een prachtig ingerichte conceptstore voor verse koffie en thee en de diverse kledingwinkels bieden voor elk wat wils. De restaurants hebben een gevarieerd aanbod van binnenlandse en buitenlandse gerechten, van een eenvoudige maaltijd tot culinaire hoogstandjes.

Bezoek op dinsdag de gezellige weekmarkt op de Nieuwstraat, de biologische markt op vrijdag, het gemeente museum of een van de kerken in het historische centrum. Culturele verrassingen zijn te vinden in the City of Wesopa, gehuisvest in een monumentaal pand brengt het films en theater.

Ontdek per fiets de omgeving met z’n gezellige dorpjes. Een fietsrondje Vecht is populair onder bewoners maar ook onder bezoekers. Langs deze route kun je niet alleen genieten van het water maar ook van de prachtige polderlandschappen met z’n authentieke boerderijen.

Voor de bezoekers die per boot komen zijn er zijn diverse aanlegmogelijkheden. Zo is er een sloepensteiger in de Kom van Weesp, waar voor maximaal 2 uur gratis afgemeerd kan worden. Boten kunnen uitstekend overnachten aan de VVW steiger. Midden in het centrum zijn ligplaatsen met 230v walaansluiting en een watertappunt en is er gratis wifi. Voor reparaties of bootaccessoires kun je terecht bij Weesper bedrijven die snel en vakkundig helpen.

Hoogstraatbrug over de Vecht Weesp - André Verheul de Kom van Weesp - André Verheul

Uniek in Nederland, de Welkom-in-Weesp boot

Om Weesp toegankelijk te maken voor zowel de inwoners als mogelijke toekomstige bewoners en toeristen is de Welkom-in-Weesp boot in ontwikkeling. Dit is een varend clubhuis, gemaakt voor en door Weespers en wordt ingezet om Weesp te promoten tijdens evenementen en activiteiten.

  • Het biedt haar bezoekers informatie over wonen, winkelen, werken, sporten, recreëren en alles wat Weesp zo bijzonder maakt en geeft inzicht in de kansen en plannen voor de toekomst.
  • Het biedt vermaak als watertaxi, rondvaartboot, zwemeiland en ontmoetingsplek.
  • Het is een unieke locatie voor vergaderingen, presentaties en informatieavonden.

De boot wordt zo goed als volledig gebouwd door vrijwilligers en gefinancierd door sponsors, Weesper bedrijven die materiaal, kennis of geld beschikbaar stellen. Naar verwachting zal de Welkom-in-Weesp boot in mei/juni 2016 vaarklaar zijn en het middelpunt vormen van de evenementen die dit jaar in Weesp gaan plaatsvinden zoals Weesp Gastvrij, een cultureel en culinair shoppingfestival en het Sluis & Bruggenfeest.

Bezoek www.welkominweesp.nl voor actuele informatie over Weesp, de boot en Weesper activiteiten en evenementen. Deze site is nu volop in ontwikkeling en zal dit jaar uitgroeien tot het digitale informatie en toeristencentrum van Weesp.

(De redactie van deze site neemt geen verantwoordelijkheid ten aanzien van de eventuele rechten van foto's, artikelen en- of afbeeldingen die door derden zijn toegestuurd voor plaatsing op deze site. Hoewel bij het samenstellen van de inhoud van deze site de uiterste zorg is nagestreefd, sluit de nieuwsredactie iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van informatie die op of via deze site beschikbaar is.)