Afmeren

Wat is afmeren?

Afmeren is het vastleggen van een boot. Het woord afmeren zorgt vaak voor verwarring. Het klinkt namelijk alsof de boot weggaat, maar dat is niet zo. Afmeren betekent eigenlijk hetzelfde als aanmeren: een boot vastleggen aan een kade, wal of een box.

Lees verder

Wat heb ik nodig om af te meren?

Afmeren klinkt makkelijker dan het is. Wind en stroming kunnen afmeren namelijk knap lastig maken. Gelukkig zijn er een aantal hulpmiddelen waarmee afmeren makkelijker wordt. Een bekend hulpmiddel is een landvast. Een landvast is een touw waarmee een boot vastgemaakt kan worden aan een bolder of aanlegring. Met een boot kikker kan u uw boot steviger vastleggen aan een bolder.

Een ander onmisbaar hulpmiddel is een stootwil, stootkussen of een fender. Met een stootwil legt u uw boot aan zonder schade. Wanneer het afmeren is gelukt kunnen de passagiers met alle luxe weer aan wal lopen met behulp van een loopplank.

Heb ik afmeer accessoires nodig?

Er zijn een aantal accessoires voor afmeren die belangrijk zijn te benoemen. Deze accessoires zijn niet per se onmisbaar, maar wel erg handig in bepaalde situaties.

Wanneer u wil afmeren aan een wal en er ontbreekt een meerpaal dan is een meerpen onmisbaar. Een meerpen kan je in de wal slaan zodat u uw boot toch kan aanmeren. Er bestaat hierbij een verschil tussen gedraaide meerpennen en rechte meerpennen. Rechte meerpennen zijn goedkoper dan gedraaide meerpennen, maar hebben minder grip.

Wanneer u een schip heeft die van de wal of een andere boot afgehouden moet worden is een mooring whip ideaal. Een mooring whip is een afmeerhengel; een buis die uw boot op haar plek houdt, zo raakt uw boot niet beschadigd, wat weer geld bespaard.

Als u gemakkelijker wil aanmeren is een bootshaak geschikt. Een bootshaak is een stok met haak die gebruikt kan worden om de boot een beetje te sturen bij het afmeren en ankerboeien gemakkelijker te pakken. Bootshaken kan u makkelijk opbergen en pakken met een bootshaak klem.Er zijn 176 producten.

Item 1-96 van 176 in totaal item(s)

Actieve filters